Anpassning av bilder och filformat

Rätt format till rätt syfte

Ibland har man bilder men de fungerar inte i sammanhanget du behöver dem till. Det kan vara till en Power Point presentation, till webbsidan eller till trycksaker. Bilder och filformat är en hel vetenskap. Man behöver olika filformat och upplösning av bilder för olika syften. Du kanske har en bild på en produkt men leverantören har bytt färg på den utan att tillhandahålla en ny bild. I Photoshop kan man fixa den färg man vill ha och behöver.

Manipulerad bild

Ibland har man bilder men de behöver justeras för att passa i ett sammanhang

Bildredigering

Har du bilder med störande eller missprydande element. Du kanske har en bild på en produkt men inte i den färg du vill ha. Din bild kanske är för ljus eller för mörk eller på annat sätt behöver justeras. Hör av dig med en förfrågan.

Friläggning

Har du bilder/foton där du vill ta bort bakgrunden för att kunna använda dem i ett annat sammanhang? Vi hjälper dig att frilägga dem vilket gör att du kan använda dem på en annan bakgrund.

Vektorisering

Kanske har du befunnit dig i en situation då du ska trycka din logo på en tröja, en penna eller ett visitkort och då fått höra att filen du lämnat över inte fungerar. Du blir ombedd att skicka en vektoriserad eps-fil. Ibland snickrar man som ny företagare ihop något själv men när man sedan ska trycka den fungerar inte lågupplösta pixeluppbyggda filer. Tryckeriet vill ha vektorgrafik. En vektoriserad fil med banor kan man förstora hur mycket som helst utan att den blir oskarp. Befinner du dig i denna situation kan vi hjälpa till att återskapa din logotyp i ett vektoriserat filformat. Kanske vill du samtidigt passa på att finputsa din logotyp. Det kan vi hjälpa dig med.

Ändring av fil-format

Har du fått eps- eller psd-filer som du fått från tillverkaren av produkter du är återförsäljare till? Du kan inte öppna dem för att du inte har tillgång till rätt program. Vi kan spara om dem i rätt filformat för syftet du behöver dem till.

Olika filformat

Jpeg-fil

Ett komprimerat fil-format som kan läsas av nästan alla program. Jpeg-filer används vanligtvis på hemsidor och i PowerPoint-presentationer då dessa kräver mindre lagringsutrymme än EPS och TIFF-filer. De är dock inte ideala för utskrifter och förlorar bildkvalitet vid förstoring. Samtliga webbläsare kan läsa bilder i jpeg-format.

PNG-fil

Ett högupplöst format. PNG står för Portable Network Graphics och används för visning av bilder på internet. Komprimerat format med bibehållen kvalitet. Du kan också kopiera in detta filformat i t ex Word där du kan ändra storlek på bilden samt skriva ut den på en skrivare.

GIF-fil

En gif-fil används på samma sätt som en jpeg-fil men komprimeras ytterligare, vilket gör dem perfekta för grafik i färg. På grund av sin höga kompression kan de inte användas för grafik med gradienter. Det är en fil-format som används i webb-sammanhang. Du kan mao använda en gif-fil på din hemsida och visa den med vilken webbläsare som helst.

EPS-fil

EPS står för Encapsulated PostScript. PostScript är den universella standarden som används av datorer såväl som skrivare. Formatet kan enkelt förstoras eller förminskas utan förlust av bildkvalitet och är ett av de bästa filformat att använda i professionella skrivare för utskrift. Filen kan användas till skrivare, av webb-designers eller till tryck. En EPS-fil kan enkelt sparas om till i stort sätt vilket annat fil-format som helst med hjälp av ett vanligt fotoredigeringsprogram. Det går även att redigera och är fullt skalbart vid t ex produktion av banners, broschyrer eller andra trycksaker.

AI-fil

AI = Adobe Illustator. AI-filer kan bara öppnas med program ur Adobes Creative Suite. De kan enkelt föstoras eller förminskas utan förlust av bildkvalitet. Filformatet lämpar sig bäst för professionella skrivare eller för tryck. Tryckerier, grafiska designers och webbdesigners med fler kan använda sig av detta filformat. Lämpar sig även väl till storskaliga tryck såsom affischer, skyltar, banners och liknande.

PSD-fil

PSD-filer är Adobe Photoshop-filer. Kan användas för att justera färgläggning, fonter, text symboler mm.

TIFF-fil

TIFF = Tagged Image File Format. Dessa filer är komprimerade vilket innebär att de har blivit förminskade i filstorlek på bekostnad av detaljskärpan i filen. Precis som EPS-filer så kan TIFF-filer läsas in av de flesta program men de förlorar i bildkvalitet vid förstoring av bilden.

PDF-format

PDF = Portable Document Format. Ett filformat från Adobe som idag är standardformat när man levererar grafiska original. PDF-filer är generellt minnessnåla. De används ofta i korrektur med Acrobats korrekturverktyg. I Adobe Illustrator kan man använda sig av PDF-format och ändå behålla full redigerbarhet, men då blir filerna större. PDF-filer kan öppnas i både professionella mjukvaruprogram eller gratisprogram som exempelvis Acrobat Reader.